Ångest är den vanligaste psykiska störningen i världen och kan vara djupt funktionsnedsättande om den inte behandlas. Trots att effektiva behandlingar finns, får endast 1 av 4 personer hjälp.
Ångest utan behandling kan förstöra viktiga delar av livet
När ångestbehandling uteblir kan barn och unga gå miste om viktiga delar av livet, såsom:
Att ha en fungerande skolgång och klara sina studier
Att kunna ha parrelationer och delta i fritidsaktiviteter
Att klara sig i arbetslivet och utvecklas i sin yrkesroll
Att skapa en familj och känna trygghet
Obehandlad ångest ökar risken för:
Social isolering
Depression
Problem med alkohol och droger
Självskada
Självmordstankar och självmordsförsök
Ångest, ADHD och autism: En viktig koppling
Ångest är särskilt vanligt bland personer med ADHD och autism. Upp till 50 % av alla med ADHD kommer någon gång att uppleva ångest, och barn med ADHD har sex gånger högre risk att utveckla ångeststörningar. Hos autistiska barn är ångest ännu mer utbredd – en studie visar att 69 % av autistiska barn mellan 9 och 13 år har kliniskt betydande ångest.
Men det är också viktigt att komma ihåg att ångest kan förekomma utan ADHD och autism, och det är faktiskt vanligare än dessa diagnoser. Därför är det avgörande att inte begränsa bedömningar och utredningar till dessa diagnoser, då vi riskerar att lämna barn och ungdomar utan den hjälp de behöver – vilket leder till att de förlorar både tid och hopp.
Dagens utredningar fokuserar ofta nästan uteslutande på tecken som kan tyda på autism eller ADHD, utan att noggrant undersöka om det finns andra orsaker bakom symtomen, eller om det finns ytterligare svårigheter utöver dessa diagnoser. '
För de som redan har en neuropsykiatrisk diagnos, förklaras ofta alla problem utifrån den, vilket gör att vi riskerar att missa helheten, komplexiteten och de verkliga orsakerna bakom deras lidande. Detta leder till att vi ger fel hjälp, eller ännu värre, ingen hjälp alls.
Expertis och teamarbete för korrekt diagnos och behandling
Barn- och ungdomspsykiatri kräver erfarenhet, bred kunskap och en förmåga att se helheten. Vid ADHD-utredningar, både inom privat och offentlig vård, behöver man vara lika mycket autismexpert som barnpsykiaterexpert.
En grundlig läkarbedömning är avgörande för att kunna skilja olika tillstånd från varandra. Genom en noggrann bedömning kan vi ge rätt stöd och, om det är motiverat, även erbjuda läkemedelsbehandling mot ångest. Rätt medicin i rätt dos kan ge barn och ungdomar möjlighet att må bättre och fungera i sin vardag. Felaktig eller utebliven läkemedelsbehandling kan dock orsaka mer skada än många inser.
Varför nöjer vi oss?
Varje barn har rätt till en god utveckling, hälsa och adekvat vård. Oavsett om det handlar om ångest, ADHD eller autism, måste vi säkerställa att rätt diagnos och behandling ges. Att lämna ångesten obehandlad får allvarliga konsekvenser – ingen ska behöva missa sin chans till ett gott liv.
Varför är ångest så viktigt att behandla?
För att obehandlad ångest stjäl framtider.